Шановні громадяни, не залишайте сміття в лісі!

Про те, що в лісі не можна залишати сміття, недопалки і вогнища, які тліють, знають усі. Дана тема обговорювалася всюди, але проблем від того не поменшало. Навіщо вивозити сміття на спеціальне звалище і платити за це гроші, якщо можна просто викинути його в ліс абсолютно задарма? Напевно, цим керуються люди, які своїми діями перетворюють ліси у стихійні сміттєві звалища. Легені планети все ще страждають від людського недбальства, а мешканці зелених насаджень – від нашої байдужості до усього живого.

Зайшовши в ліс зі сторони населених пунктів, спостерігаємо неприємну картину – свого роду сміттєву алею. Розкидані папірці, поліетиленові пакети, або порожні бляшанки, мішки зі сміттям тощо.

Стихійні сміттєзвалища – одна з найбільших проблем сьогодення. Особливо потерпають від побутових і виробничих відходів приміські ліси. Не виняток і ліси ДП «Львівського лісгоспу», що розташовані коло м. Львова.

Є й такі люди, що тягнуть до лісу всілякий непотріб, встеляючи грибниці й квітковиння склом, пластиком, поліетиленом, різними виробничими й побутовими відходами. Подекуди щиро дивуєшся, коли на вершині крутої гори, серед дерев і кущів, бачиш важкі металеві предмети, старі газові плитки чи холодильники.

Залишене в лісах сміття не тільки псує пейзаж, але і завдає серйозної шкоди диким тваринам.
Лісівники разом з представниками громадських організацій і рухів постійно прибирають територію лісів, ліквідуючи стихійні сміттєзвалища. Та через декілька місяців на цьому місці знову з’являються купи сміття…

Без розуміння і підтримки кожної людини цю проблему ніяк не подолати. Поки кожен з нас не буде дотримуватись елементарної культури поведінки в лісі сам, не стане виховувати її в своїх дітях, доти наші ліси не позбудуться хвороби порожньої поліетиленової пляшки, не загояться їх рани зі смітників. Почавши з себе, кожен може внести маленьку посильну крихту допомоги у цю спільну справу людства – покращення екологічного стану лісів.

Шановні громадяни, не залишайте сміття в лісі, бо чисто не там де прибирають, а там де не смітять. Пам’ятайте: це будинок для тварин та місце де можна відпочити від міської метушні, в ньому повинно бути чисто!

Роман Коваль, головний лісничий

ДП «Львівський лісгосп»

January 4, 2019