Новини : Про товарно-транспортну накладну ТТН – ліс

На окремі запити підприємств-споживачів деревини, які звертаються до держлісгоспів з проханням отримання додаткових паперових документів з печаткою на придбану лісопродукцію повідомляємо наступне.

Відповідно до Концепції створення єдиної державної системи електронного обліку деревини, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16 вересня 2009 року № 1090-р., був виданий спільний наказ Міністерства інфраструктури України, Міністерства аграрної політики та продовольства України від 29.11.2013 р. № 961/707 «Про затвердження спеціалізованої форми товарно-транспортної накладної при перевезенні деревини автомобільним транспортом (ТТН – ліс)».

В пункті 3 згаданого спільного наказу, зокрема, сказано, що товарно-транспортна накладна при перевезенні деревини автомобільним транспортом (ТТН – ліс) за формою, затвердженою пунктом 1 цього наказу, є обов’язковою для державних лісогосподарських підприємств (структурні підрозділи: лісництва, склади, цехи) при обліку, первинному відпуску та перевезенні деревини автомобільним транспортом.

Наказом затверджено «Інструкцію щодо заповнення спеціалізованої форми товарно-транспортної накладної ТТН–ліс», якою передбачено оформлення даного документу при відпуску деревини в розрізі сортиментів або в штабелях.

Вказаний документ має всі реквізити та повністю узгоджується з вимогами, що передбачені «Положенням про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку», яке затверджене наказом Міністерства фінансів України від 24 травня 1995 року N 88 та зареєстроване в Міністерстві юстиції України 5 червня 1995 р. за N 168/704.

Виписка додаткових документів на одну партію продукції може призвести до зловживань при перепродажі її.

Враховуючи вищенаведене, управління не може зобов’язати держлісгоспи виписувати за вимогою контрагентів додаткових документів на реалізацію деревини.

Відділ бухгалтерського обліку
та звітності Львівського ОУЛМГ

January 4, 2019