Новини : 26 травня відбулась зустріч Ради Європейських Лісівників

26 травня 2017 р. у Національному лісотехнічному університеті України відбулась зустріч представників Правління Ради Європейських Лісівників.

Під час зустрічі обговорено виконання раніше запланованих заходів, пов’язаних з членством організації у робочих групах процесу співпраці європейських відомств, відповідальних за охорону лісів і лісове господарство «Forest Europe process» (13-14 червня 2017 р., Братислава), організацію Україною наукової конференції у рамках Маніфестації лісівників (Биїле Фелікс, Румунія, вересень 2017 р.), співпрацю з Департаментом з Розвитку сільського господарства та сільських територій Європейської комісії, яка відповідає зокрема і за формування та впровадження стратегій розвитку лісового господарства в ЄС.

Співорганізатором зустрічі поряд з Національним лісотехнічним університетом України є Львівське обласне управління лісового і мисливського господарства. Начальник Львівського ОУЛМГ Анатолій Дейнека ознайомив учасників зустрічі з лісовим господарством Львівщини.

У рамках заходу представники Ради Європейських Лісівників відвідали Бібрський лісгосп. Директор Бібрського лісгоспу Володимир Борщ та головний лісничий Мирослав Пилипів ознайомили присутніх з діяльністю лісгоспу. Поділились досвідом створення дубових та дубово-букових культур. Оглянули рубки догляду, які проводяться в цих культурах. Розповіли про впровадження в лісгоспі вибіркових способів рубок та рубок переформування деревостанів.

Учасники оглянули навчально-виробничий стаціонар «Романівський», де можна побачити формування високобонітетного різновікового насадження шляхом проведення вибіркових способів рубок.

Для підвищення стійкості і продуктивності лісів пріоритетним є застосування наближених до природи принципів ведення лісового господарства.

Професор Національного лісотехнічного університету України Григорій Криницький розповів представникам Ради Європейських Лісівників історію створення навчально-виробничого стаціонару «Романівський». На прикладі букових насаджень розказав про принципи і способи лісокористування наближеного до природи лісівництва за яких безперервно існує лісовий покрив, відтворюється структура природних різновікових лісів, постійно підтримується стійкість деревостану.

Начальник Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій Дейнека відмітив, що рубки переформування підвищують не лише стабільність деревостану, але й забезпечують збереження біорізноманіття у лісах і сприяють покращенню родючості грунтів. Вони забезпечують вирощування крупномірних сортиментів високої якості, що збільшує розмір прибутку з лісової площі. Змішані різновікові деревостани є стійкішими до дії сильних вітрів та інших стихійних явищ.

Зустріч українських та європейських лісівників і науковців пройшла в дружній обстановці, учасники жваво обмінялись досвідом з ведення лісового господарства у своїх країнах. Гості були задоволені від побаченого та висловили вдячність українським лісівникам.

Довідково

Рада Європейських Лісівників (Council of European Foresters – C.E.F.) – міжнародна, відкрита, демократична організація, створена 25 серпня 2011 в м. Сібіу (Румунія), яка об’єднує лісівників Європи, їхні професійні організації та спілки і налічує 58,4 тисячі членів у 13 країнах. Членство у Раді та Дорадчій групі лісових експертів забезпечує доступ до інституцій ЄС (Європейський Парламент, Рада Європи, Європейська Комісія) та інституцій Ради Європи (Парламентська Асамблея, Комітет Міністрів, Конгрес місцевих і регіональних влад, Конференція міжнародних неурядових організацій Ради Європи). C.E.F. сприяє підвищенню продуктивності, активності та професіоналізму в діяльності лісівників, підтримує студентів і випускників лісотехнічних університетів та факультетів, а також сприяє підвищенню рівня і впровадженню в життя лісівничих наукових досліджень. Організація не лише відстоює права лісівників на усіх політичних рівнях, а й сприяє тому, щоб їхні вагомі здобутки приносили користь суспільству і збереженню лісів для нинішнього і майбутніх поколінь.

Керують організацією Правління і Президент, який обирається терміном на один рік. У 2017 році посаду Президента обіймає ректор НЛТУ України, академік НАН України Туниця Ю.Ю. Віце-президентом Ради є керівник об’єднання лісівників Румунії – Конфедерації Консільва. До України керівництво перейшло від Німеччини на початку 2017 року, а у 2018 році організацією керуватиме Туреччина.

Основними цілями Стратегії Ради Європейських Лісівників на нинішньому етапі є такі:

  • представництво організацій-членів та лісівників у міжнародних організаціях, таких як ООН, Рада Європи, Європейський Парламент, Європейська Комісія та інші щодо питань лісового господарства, охорони довкілля, біоенергетичних запасів, деревини і біомаси, трудових відносин;
  • сприяння виконанню «Декларації лісівника» задля її визнання і впровадження національними та міжнародними інституціями;
  • залучення нових членів Ради Європейських Лісівників.

Прес-служба Львівського ОУЛМГ

January 3, 2019