Про строки полювання, конкретні дати відкриття та закриття полювання на певний вид мисливських тварин, дні полювання протягом тижня у сезоні полювання 2016-2017 років

Громадська рада, що діє при Львівському управлінні лісового та мисливського господарства 29.03.2016 доручила голові комісії з мисливського господарства Піскові Б.Й., на спільній нараді з користувачами мисливських угідь обговорити та прийняти рішення про строки полювання, конкретні дати відкриття та закриття полювання на певний вид мисливських тварин, дні полювання протягом тижня та порядок його здійснення у межах строків визначених Законом України «Про мисливське господарство та полювання».

У приміщенні Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства 5 квітня відбулася розширена нарада усіх користувачів мисливських угідь області за участю представників державних природоохоронних органів, ветеринарної служби, Національної поліції та членів громадської ради з мисливства, яка діє при управлінні лісового та мисливського господарства. На порядку денному обговорювалось декілька питань, у тому числі питання щодо строків полювання, конкретної дати відкриття та закриття полювання.

Перед обговоренням питань порядку денного надали слово завідувачу відділу ландшафтного та біотичного різноманіття Державного природознавчого музею НАН України, ст. наук. співроб., канд.. біолог. наук Голові Західноукраїнського орнітологічного товариства Андрію Бокотею, який розповів присутнім про біологічні особливості птахів, зокрема качиних, та про лелеку чорного його гніздівлі та спосіб життя.

Строки полювання обговорювались усіма користувачами мисливських угідь області в межах строків визначених ст. 19 Закону України «Про мисливське господарство та полювання». Полювання, особливо конкретну дату відкриття на мисливські види птахів, або як кажуть в народі на «качок», узгодили з сусідніми областями, для цього щоб всі мисливці мали змогу відкривати полювання одночасно у своїх улюблених місцях.

Пропозиції обговорювались і ставились на голосування. Для дотримання порядку і дисципліни та задоволення усіх мисливських колективів, абсолютною більшістю голосів в межах чинного законодавства, прийняли наступні рішення:

Установити такі строки полювання на копитні види мисливських тварин:

– індивідуального полювання (з урахуванням селекційного відбору):

– на самців козулі – з 1 травня до 31 грудня 2016 року включно;

– на самців кабанів, оленів європейських та їхній молодняк, здатний до самостійного існування – з 01 серпня 2016 року до 31 січня 2017 року включно;

– на самок кабанів, козуль та оленів європейських, – з 1 вересня до 31 грудня 2016 року включно;

– колективного та облавного полювання на козулю та їх молодняк здатний до самостійного існування – з 22 жовтня до 31 грудня включно, на кабанів, оленів європейських, лань європейську (даніель) та їхній молодняк здатний до самостійного існування, – до 31січня 2017 року включно;

– на пірникозу велику, качок (крім гоголя, черні білоокої, савки, огара, галагаза, пухівки звичайної, креха: малого, середнього та великого, попелюха, нерозня, каменярки, казарок: білощокої та червоноволої), лиску, сивкових (куликів) (крім кулика-сороки, кулика-довгонога, чоботаря, кульонів (кроншнепів), мартинів (чайки), лежня, дерихвоста, коловодників: ставкового, болотяного і лісового, крем’яшника, набережника, пісочників: великого, морського, малого та товстодзьобого, плавунців, баранця великого), – з 18 години 13 серпня по 31 грудня 2016 року;

– на голубів (крім голуба-синяка) – з 1 серпня по 31 грудня;

– на гусок: сіру, білолобу велику та гуменника – з 13 серпня 2016 до 1 січня 2017 року включно;

– на фазана – з 1 жовтня – до 31 грудня;

– на перепела – з 1 серпня до 27 листопада включно;

– на білку, бобра, куниць лісову та кам’яну, тхора лісового, єнотоподібну собаку, лисицю, вовка – з 1 жовтня 2016 року до 28 лютого 2017 року включно. У січні та лютому полювання на лисицю проводити тільки у польових та водно-болотяних мисливських угіддях.

– на борсука – з 1 жовтня до 27 листопада;

– на зайця русака тільки в польових угіддях у недільні дні з 27 листопада 2016 року по 01 січня 2017 року включно;

– норма добування лисиці, вовка та єнотоподібного собаки – не обмежена.

Установити, що на копитні види мисливських тварин, днями полювання є:

– при індивідуальному полюванні – усі дні тижня;

– при колективному та облавному полюванні – субота та неділя у грудні та січні – усі дні тижня;

– при полюванні на зайця русака – неділя.

Звичайно будь яке мисливське господарство, чи товариство вправі зменшити строки, та дні полювання у межах прийнятих всіма мисливськими колективами Львівщини.

У зв’язку з наближенням відкриттям полювання на самців козулі, Львівське обласне управління лісового та мисливського господарства нагадує мисливцям області, які документи дають право на проведення полювання:

– державне посвідчення мисливця;

– щорічна контрольна картка обліку добутої дичини та порушень правил полювання з відміткою про сплату державного мита, (строк дії контрольної карточки – мисливський сезон з 1 травня до 31 квітня наступного року;

– дозвіл на добування мисливських тварин (ліцензія, відстрільна картка, дозвіл на діагностичний та селекційний відстріл тощо);

– відповідний дозвіл на право користування вогнепальною мисливською зброєю у разі її використання під час полювання;

– паспорт на собак мисливських порід, інших ловчих звірів і птахів у разі їх використання під час проведення полювання.

Зазначені документи мисливець зобов’язаний мати під час здійснення полювання, транспортування або перенесення продукції полювання і пред’являти їх на вимогу осіб, уповноважених здійснювати контроль у галузі мисливського господарства та полювання.

Для цього щоб отримати щорічну контрольну картку обліку добутої дичини та порушень правил полювання з відміткою про сплату державного мита мисливцеві необхідно звернутись до районного мисливствознавця, який обміняє її в обласному управлінні лісового та мисливського господарства, або самому обміняти її у мисливському відділі Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства за адресою м. Львів вул. Яворницького 8/б (з 8 до 17 години, п’ятниця з 8 до 15год.45хв, обідня перерва з 12 до 12год 45 хв.).

Видача посвідчень мисливця і контрольних карток обліку добутої дичини і порушень правил полювання здійснюється на підставі Розпорядження КМУ від 06.06.2011року за №491-р «Про затвердження переліку платних адміністративних послуг, які надаються Державним агентством лісових ресурсів, його територіальними органами та республіканським комітетом Автономної Республіки Крим з лісового та мисливського господарства.

Отже, щоб встигнути підготуватися до полювання, звертаємося до всіх мисливців області з проханням – перевірити свої документи, переконайтеся, що вони чинні, обміняйте завчасно щорічну контрольну картку.

З полем панове мисливці!

Начальник відділу –
головний мисливствознавець

Львівського ОУЛМГ

В. Бурмас

January 4, 2019